Strategische storage is slimme storage

Algemeen

Analytics, kunstmatige intelligentie, de complexiteit van multicloud-omgevingen en de groei van data zorgen voor een behoefte aan intelligente storage.

Digital business – de integratie van data in de ondernemingsstrategie – is het creëren van allerlei mogelijkheden om producten en diensten te verbeteren en zelfs compleet nieuwe businessmodellen te implementeren. Maar digital business is alleen mogelijk door de enorme hoeveelheden data die zich in snel tempo vermenigvuldigen.

Dit legt een grote druk op de storage-infrastructuur en het IT-personeel. Ook in het mkb zijn grote hoeveelheden data niet meer weg te denken, zodat bedrijven opnieuw naar hun storage-infrastructuren moeten kijken. De bestaande manieren van reactief IT-beheer zijn niet meer van deze tijd. Digital business vergt intelligente storage.

Maar wat is intelligente storage nu eigenlijk? Drie voorbeelden.

Ten eerste betekent intelligente storage het gebruik van kunstmatige intelligentie. AI-algoritmes verzamelen gegevens over de prestaties van de volledige ‘installed base’ van storagesystemen. Die bestuderen ze vervolgens, om patronen te vinden in applicatiegedrag, dataverschuivingen of de betrouwbaarheid van hardware. Zo is het mogelijk kleine storingen op te sporen en op die manier grotere prestatieproblemen automatisch te voorkomen, nog voor ze daadwerkelijk optreden.

Kunstmatige intelligentie kan een sleutelrol spelen in de prestaties van flashgeheugen. Door zijn ongeëvenaarde snelheid zorgt flashgeheugen voor een aanzienlijke verbetering van de storageprestaties. Proactieve monitoring op basis van AI verzekert een hoge beschikbaarheid van flashgeheugensystemen, wat kostbare experts overbodig maakt.

Waarde halen uit data in hybride cloud-omgevingen, is de volgende stap. Daarvoor hebt u intelligente storage nodig. Lees meer

Ten tweede betekent intelligente storage begrijpen in welk datacenter of in welke cloud de data thuishoren. Veel organisaties hebben ‘gespiegelde’ datacenters om een hoge beschikbaarheid te garanderen. Als het ene datacenter door een probleem offline gaat, neemt het andere het onmiddellijk over.

Ten derde is intelligente storage op verbruik gebaseerd. Bij veel organisaties fluctueert de vraag enorm. Dit is vooral het geval bij online retailers. Online aankopen kennen bijvoorbeeld een piek tijdens de feestdagen. Het is voor klanten onaanvaardbaar om bij een bezoek aan een webshop niets te kunnen kopen door een gebrek aan capaciteit. Daarom overwegen IT-managers om te veel storage in te kopen en dit als zakelijke kosten te beschouwen.

Maar de marges in de retailsector zijn vaak flinterdun. Een veel slimmere en strategischere keuze is om storagecapaciteit flexibel in te kopen, door terug te vallen op alternatieven die gebaseerd zijn op verbruik. Bovendien zijn organisaties daarbij in staat om hun klantgegevens te beschermen via back-up ‘as a service’, dit in tegenstelling tot bij een gecentraliseerde on-premise infrastructuur. Ze hebben de volledige controle om back-ups te maken en kunnen data op elk moment restoren.

Het advies van specialisten

U merkt het al: intelligente storage kan uw datastrategie in veel opzichten vooruithelpen. Maar het is niet eenvoudig om inzicht te krijgen in al uw zakelijke behoeften en de mogelijkheden van intelligente storage voor uw mkb-bedrijf. Specialisten met een focus op dit gebied zijn van onschatbare waarde voor elke organisatie.

Bron: www.hpe.com

Privacy Statement